Wat zijn papiervisjes?

Het papiervisje is een klein vleugelloos insect.

De  schubben die het lichaam bedekken hebben een zilverachtige glans. Papiervisjes zijn in staat om vliegensvlug weg te glippen, worden ongeveer anderhalve centimeter lang en worden aangetroffen in boeken en papieren. Ze voeden zich met organisch materiaal, zoals vezels in papier, kunstvezels.

Ze leven in drogere omgevingen. Verwant zijn het zilvervisje, dat vochtige plaatsen prefereert, en het ovenvisje, dat bij beduidend hogere temperatuur gedijt en maar zelden meer wordt aangetroffen in woonhuizen.

 

Uiterlijk

Het papiervisje heeft een lang en plat lichaam en kan tot 15 mm lang worden. De kleur van het insect is glanzend grijs (zilver). De kop van het insect loopt breder uit. In het algemeen ziet het lichaam er enigszins als een wortel uit. De insecten zijn kwetsbaar, hebben twee lange sprieten aan de voorkant van hun lichaam en hebben drie sprieten aan de achterkant van hun lichaam. De sprieten zijn even lang als het lichaam. De verschillen met het zilvervisje zijn klein en alleen met zekerheid onder de microscoop zichtbaar te maken aan de hand van het beharingspatroon.

Leefomgeving 

De insecten leven in het donker tussen papier en in boeken. Als de plek waar ze zich verbergen belicht wordt gaan de insecten snel op zoek naar een nieuwe plek om zich te verstoppen; dat is meestal op de rug van een boek of in de vouw tussen de bladzijden. 

Ze houden van een droge omgevingen. Verwant zijn het zilvervisje, dat vochtige plaatsen prefereert, en het ovenvisje, dat bij beduidend hogere temperatuur gedijt en maar zelden meer wordt aangetroffen in woonhuizen.

De insecten komen vaak het huis binnen door mee te liften met oude boeken en kranten, oud papier en oude kleding.

Sterke papiervisjes kunnen het 300 dagen zonder voedsel uithouden

 

Contact gegevens:

Erik Dibbelink

Trippen 40A

8255HB Swifterbant

06-12217100

info@plaagdierenbestrijder.nl

 

Kvk-nummer: 77905148

BTW-idnr: NL002830583B33

EVM en VCA gecertificeerd